Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία

economieSocialeSolidaireΣε συνεργασία με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας του Ανοιχτού Πανεπιστημίου

Κύκλος «Η νεολαία που καινοτομεί» - Αναπτύσσοντας την οικονομία της ευημερίας

23.01.2020, 19.00 ́ | Auditorium Theo Angelopoulos - IFG

«Η κοινωνική επιχειρηματικότητα, η οποία ανέκαθεν θεωρείτο αναπόσπαστο μέρος μιας περιθωριακής οικονομίας -ή και μιας συμπαθητικής ουτοπίας-, επιβάλλεται σήμερα παντού στον κόσμο ως μια νέα απάντηση στις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι περιφέρειες, οι μεγαλουπόλεις, αλλά και οι μικροί οικισμοί.»

(βαρόμετρο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας,
περιοδικό Convergences, Ιανουάριος 2017)

Το μοντέλο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας (ΚΑΟ), συχνά αποκαλούμενης κοινωνικής επιχειρηματικότητας, εξαπλώνεται όλο και περισσότερο στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Η αδυναμία αυτών των κοινωνιών να ανταποκριθούν σε όλες τις ανάγκες μέσω των επιχειρήσεων κλασικού τύπου και των δημόσιων επιχειρήσεων, συντέλεσε στην άνθηση αυτών των καινοτόμων επιχειρήσεων, που δεν χρησιμοποιούν το κέρδος ως σκοπό αλλά ως μέσο για την επίτευξη ενός κοινωνικού ή/και περιβαλλοντικού στόχου.

Τρία χρόνια μετά την πρώτη βραδιά του κύκλου «Η νεολαία που καινοτομεί» με θέμα την κοινωνική καινοτομία, το Ινστιτούτο μάς προσκαλεί να κάνουμε μια αναδρομή στις επιτυχίες της κοινωνικής καινοτομίας, να παρακολουθήσουμε την ανάπτυξη της ΚΑΟ στην Ελλάδα και να διερευνήσουμε τις δυνατότητες εξέλιξης αυτού του τομέα. Από το 2016, τα κοινωνικά ζητήματα που επιτακτικά ζητούν λύση έχουν πολλαπλασιαστεί, παρά το γεγονός ότι η ελληνική νομοθεσία έχει δημιουργήσει νέες εταιρικές μορφές. Το ερευνητικό ενδιαφέρον δε γι’ αυτόν τον τομέα αυξάνεται με τη δημιουργία, μεταξύ άλλων, Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων ειδικά προσανατολισμένων σε αυτό το ζήτημα.

Για την ανάδειξη της δυναμικής ανάπτυξης της ΚΑΟ στην Ελλάδα, το Ινστιτούτο μας προσκαλεί στις 23 Ιανουαρίου 2020 σε μια γενική επισκόπηση των «φυτωρίων» ΚΑΟ στην Ελλάδα και τη Γαλλία, μέσα από την παρουσίαση της ιστορίας και των αγώνων των νεοφυών επιχειρήσεων, που έχουν επενδύσει στον τομέα της συμμετοχικής χρηματοδότησης, της παροχής βοήθειας στους ευάλωτους πληθυσμούς και της προσπάθειας ένταξής τους, καθώς και στους τομείς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Μετά τις παρουσιάσεις θα ακολουθήσει μια σε βάθος ανάλυση, προσκαλώντας ερευνητές και φορείς της ΚΑΟ να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν τις μελλοντικές προοπτικές που ανοίγονται για τον κλάδο.

Ελεύθερη είσοδος, ταυτόχρονη μετάφραση

Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης

Πρόγραμμα εκδήλωσης

 

19:00 - 19:30: Έναρξη της βραδιάς

  • Mohamed Rochdi, Ακόλουθος Επιστημονικής και Πανεπιστημιακής Συνεργασίας της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα.
  • Θανάσης Βράτιμος, υπεύθυνο λειτουργίας του GIVMED


19:30 - 21:00: Παρουσιάσεις "Καινοτόμες λύσεις για ένα πιο αλληλέγγυο μέλλον"

  • "Υποστήριξη των προσφύγων και των ντόπιων στη Λέσβο μέσω της κοινωνικής ένταξης και ενδυνάμωσης τους" : Joaquín O'Ryan, υπεύθυνος επικοινωνίας του κέντρου υποστήριξης Mosaik, και Έφη Λατσούδη, συνιδρύτρια της πρωτοβουλίας Lesvos Solidarity.
  • "Υποστήριξη καινοτόμων και χωρίς αποκλεισμούς πρότζεκτ για θετική αλλαγή", Σταύρος Μεσσήνης, ιδρυτικό μέλος του The Cube.
  • "Μια εναλλακτική λύση για τη μαζική διανομή, ένα παράδειγμα που ακολουθεί το μοντέλο του Park Slope Food Coop" : Ο Tom Boothe, συνιδρυτής του La Louve και σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ "Food Coop".
  • "Συγκομιδή και ανακύκλωση χρησιμοποιημένων ενδυμάτων για τη μεταβολή των αντιλήψεων στην κλωστοϋφαντουργία" : Gabriela Telekfalvi, επικεφαλής στρατηγικής ανάπτυξης για την ΜΚΟ IASIS και μέλος της The Fabric Republic.
  • "Εύρεση μιας διαφορετικής εξόδου από την κρίση με ένα συνεργατικό και δίκαιο παντοπωλείο", Ηλίας Ζιώγας, μέλος του συνεταιρισμού αλληλεγγύης SynAllois.
  • "Εκπαίδευση μελλοντικών επαγγελματιών στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία", Ιφιγένεια Δουβίτσα, Δρ., Συνεργαζόμενη Καθηγήτρια του Μεταπτυχιακού στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, συνοδευμένη από φοιτητές του μεταπτυχιακού κύκλου.

21.00 – 22.00: Λήξη των παρουσιάσεων, έκθεση προϊόντων και κοκτέιλ

Παρουσίαση των ομιλητών:

Θανάσης Βράτιμος
Υπεύθυνος λειτουργίας του GIVMED

Μετά τη μελέτη ηλεκτρονικών υπολογιστών και ηλεκτρολόγων μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο Θανάσης Βράτιμος ίδρυσε το ProsWeb.gr και αφιερώθηκε στην κατάρτιση των μαθητών σε "soft skills" χάρη στις διάφορες επαγγελματικές εμπειρίες του, κυρίως στην Google και στο DoctorAnyTime. Ήταν το 2015 που εντάχθηκε στην περιπέτεια GIVMED, ως διευθυντής της εμπορικής ανάπτυξης. Ως φιναλίστας του Τουρνουά Κοινωνικής Καινοτομίας του 2017, ο Θανάσης Βράτιμος συνεχίζει τις δράσεις του για την παροχή δημόσιας υγείας με τη διοργάνωση εκστρατειών συλλογής παρα-φαρμάκων για ομάδες κοινωνικά ευάλωτων ατόμων και τη συλλογή δωρεών μέσω της εφαρμογής GIVMED.

Joaquín O'Ryan
Διαχειριστής επικοινωνίας του Mosaik Support Center

Ο Joaquín O'Ryan δουλεύει με ευάλωτες ομάδες στην Ελλάδα εδώ και 7 χρόνια. Αφού μετακόμισε στην Μυτιλήνη, πήρε μέρος σε διάφορες τοπικές ομάδες και σε πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν τους αιτούντες ασύλου και τους ντόπιους.
Είναι τώρα διαχειριστής επικοινωνίας του Mosaik Support Center της πρωτοβουλίας Lesvos Solidarity.

Έφη Λατσούδη
Συνιδρύτρια της πρωτοβουλίας Lesvos Solidarity

Η Έφη Λατσούδη κατάγεται από την Αθήνα όπου σπούδασε Ψυχολογία, εργάστηκε με άτομα ΑΜΕΑ, νέους που εκτέθηκαν σε εγκληματικότητα, και ευάλωτες ομάδες, πριν μετακομίσει στη Λέσβο το 2001. Ηγήθηκε μιας εκστρατείας για την προστασία των τοπικών υγροτόπων, ενώ φιλοξένησε παράλληλα εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή. Αντιμέτωπη με την εισροή μεταναστών στο νησί, δημιουργεί το «Lesvos Solidarity» για να βοηθήσει καθημερινά τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στο στρατόπεδο ΠΙΚΠΑ. Για τη δύναμη της δέσμευσής της, το 2016 κερδίζει το Βραβείο Προσφύγων Nansen από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Tom Boothe
Σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ "Food Coop" και συνιδρυτής του La Louve στο Παρίσι

Ενώ κατάγεται από την Ιντιάνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Tom Boothe έζησε στο Παρίσι για περισσότερα από 15 χρόνια. Παρακολούθησε κινηματογραφικές σπουδές στο Antioch College στο Οχάϊο, προτού αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Milwaukee διπλωματούχος του MFA. Για λίγα χρόνια, εργάστηκε για να προωθήσει την γνώση γύρω από το κρασί και τη γαστρονομία. Μετά την ένταξή του στην περιπέτεια Park Slope Food Coop στο Μπρούκλιν, εμπνεύστηκε από αυτό το μοντέλο όταν μετακόμισε στο Παρίσι και ίδρυσε το La Louve το 2016, το πρώτο συνεργατικό σούπερ μάρκετ στο Παρίσι. Την ίδια χρονιά σκηνοθέτησε το γαλλο-αμερικανικό ντοκιμαντέρ "Food Coop", το οποίο είχε θερμή υποδοχή από το γαλλικό και ευρωπαϊκό κοινό.

Σταύρος Μεσσήνης
Συνιδρυτής του The Cube

Ο Στραύρος Μεσσήνης ίδρυσε το The Cube με την σύντροφο του Μαρία Καλαφάτη. Το The Cube είναι ένας incubator και ένα co-working space που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Ο Σταύρος και η Μαρία αφιερώνουν το χρόνο τους δίνοντας ζωή σε αυτό το χώρο αφιερωμένο στην καινοτομία της θετικής αλλαγής. Πέρα από την υποδοχή και την υποστήριξη πολλών ελληνικών και διεθνών νεοσύστατων επιχειρήσεων καθώς και την διοργάνωση εκδηλώσεων που προωθούν την ενδυνάμωση και την κατάρτιση, ο Σταύρος και η Μαρία υποστηρίζουν προγράμματα αφιερωμένα στην ένταξη των ευάλωτων ατόμων, διαμέσου της εκπαίδευσης.

Γκαμπριέλα Τελεκφάλβι
Υπεύθυνη στρατηγικής ανάπτυξης για τη ΜΚΟ IASIS και μέλος του The Fabric Republic

Η Γκαμπριέλα Τελεκφάλβι είναι πτυχιούχος Διοίκησης και Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πειραιά. Το 2014, με βάση την εθελοντική της εμπειρία στην οργάνωση πολλών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα, αποφάσισε να δημιουργήσει το "Labyrinth of Senses", έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που προσφέρει εργαστήρια για την ευαισθητοποίηση - με ευχάριστο τρόπο - σε θέματα αναπηρίας. Σήμερα, συμμετέχει ενεργά σε αρκετές ελληνικές ΜΚΟ που ασχολούνται με την εκπαίδευση και την ένταξη (Kinitro, IASIS, η Fabric Republic) και έχει το ρόλο Νέου Ευρωπαίου Πρέσβη για τον σύνδεσμο EU Neighbours.

Ηλίας Ζιώγας
Μέλος του συνεταιρισμού αλληλεγγύης “Συν Άλλοις”

Με καταγωγή από την Αθήνα, ο Ηλίας Ζιώγας σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έχει μεταπτυχιακό στην Παγκοσμιοποίηση, ανάπτυξη και συνεργασία του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης. Είναι ιδρυτικό μέλος του συνεταιρισμού αλληλέγγυας οικονομίας “Συν Άλλοις” στην Αθήνα. Υπερασπίζει ένα μοντέλο διανομής επικεντρωμένο στην αλληλεγγύη, την ισότητα, και την αειφόρο ανάπτυξη, με ιδιαίτερη έμφαση στο δίκαιο εμπόριο. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει συμμετάσχει σε δίκτυα και φόρουμ ελληνικά αλλά και διεθνή, έχει γράψει διάφορα άρθρα και έχει δώσει πολλές συνεντεύξεις στον ελληνικό και ευρωπαϊκό Τύπο.

Δρ. Ιφιγένεια Δουβίτσα
Ερευνήτρια σε θέματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, συνεργαζόμενη καθηγήτρια στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Η Ιφιγένεια Δουβίτσα είναι κάτοχος διδακτορικού στην κοινωνιολογία του δικαίου από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Η έρευνά της επικεντρώνεται στις νομικές πτυχές των συνεταιρισμών από εθνική, διεθνή και συγκριτική άποψη και στη σχέση τους με το εφαρμοστέο δίκαιο. Είναι επίσης αναπληρώτρια καθηγήτρια- σύμβουλος στο μεταπτυχιακό "Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία" του Ανοικτού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αυτό το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα έχει διάρκεια 2 ετών, και διδάσκεται στα ελληνικά. Παρέχει τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά μαθήματα σε ολόκληρο το φάσμα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, προκειμένου να εκπαιδεύσει τους μελλοντικούς επαγγελματίες, που θα μπορούν να προσαρμοστούν σε πολυάριθμα περιβάλλοντα εργασίας.