Διάλεξη του Michaël Fœssel

FOESSELΤο μέλλον της ελευθερίας | ΒΙΝΤΕΟ (διερμηνεία στα ελληνικά)

Κύκλος «Σύγχρονη Σκέψη»

06.11.2018, 19.30΄ | Auditorium Theo Angelopoulos - IFG

Από το 1750 έως το 1830, η Ευρώπη διέρχεται μια περίοδο έντονης πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής. Σε αυτό το διάστημα, η Γαλλική Επανάσταση ξεσπάει ξαφνικά και φέρνει στην επιφάνεια το ζήτημα της ιστορικής χειραφέτησης της ανθρωπότητας. Αποτελεί ένα απόλυτο συμβάν: για πρώτη φορά, η ελευθερία γίνεται το κύριο αντικείμενο της σκέψης, στη θέση του Θεού ή της φύσης, καθώς η λαϊκή κυριαρχία και η αυτονομία καθίστανται ορίζοντες της φιλοσοφίας.

Σε στοχαστές όπως ο Ρουσσώ, ο Καντ και ο Χέγκελ, η ελευθερία γίνεται μια ιδέα η οποία καθιστά δυνατή όχι μόνο την κατανόηση του κόσμου αλλά και την αντίληψη του νοήματος της ιστορίας.

Τι απομένει σε εμάς, σήμερα, από εκείνη την πίστη τους στην ελευθερία; Τη στιγμή που η ελευθερία διακηρύσσεται παντού, μήπως έχει χάσει το πολιτικό της νόημα; Ο φιλελευθερισμός εκφράζει πλήρως την ελευθερία ή μήπως συμβάλλει στην αποπολιτικοποίηση της στο όνομα των υποτιθέμενων αρετών της αγοράς;

Στη διάλεξή του, ο Michael Fœssel θα επιχειρήσει να δείξει ποιο είναι το μέλλον που διαγράφεται για μια ελευθερία που δεν περιορίζεται σε εκείνη της επιχειρηματικής ελευθερίας.

Έχοντας διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας, ο Michaël Foessel είναι σήμερα καθηγητής φιλοσοφίας στην École Polytechnique του Παρισιού. Είναι μέλος του συντακτικού συμβουλίου της Επιθεώρησης Esprit και διευθύνει τη σειρά L’ordre philosophique των εκδόσεων Seuil. Το σπουδαίο φιλοσοφικό του έργο ξεχωρίζει με βιβλία, όπως τα Après la fin du monde : Critique de la raison apocalyptique (Seuil, 2013), Le Temps de la consolation (Seuil, 2015, Ο καιρός της παρηγοριάς, εκδόσεις Πόλις), La Nuit. Vivre sans témoin (Éditions Autrement, 2017), και τέλος L'Avenir de la liberté (PUF).

Είναι σχολιαστής του Kant και του Paul Ricœur, με ειδίκευση στη γερμανική και στην πολιτική φιλοσοφία. Η συναρπαστική φιλοσοφική του αναζήτηση διεξάγεται στα όρια του πολιτικού και του ατομικού, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο στα αισθήματα, στο πρόβλημα του κακού, όσο στην δημοκρατία και τον κοσμοπολιτισμό.

Συντονισμός: Γιώργος Φαράκλας, Καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών

Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση