Νικητές Γαλλοφωνίας 2016

PhotoCultureLab2016Φεστιβάλ παραστατικών τεχνών της Αβινιόν

16-26 Ιουλίου 2016

Η Χρυσοβαλάντου Μπεχλιβάνου, φοιτήτρια της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, νικήτρια του Μεγάλου Βραβείου της Γαλλοφωνίας 2016 κέρδισε ένα ταξίδι στη Γαλλία για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα

Ένα δεκαήμερο ταξίδι προσφορά της Υπηρεσίας Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης / Τμήμα εκπαιδευτικής συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος στο πλαίσιο του εθνικού διαγωνισμού της Γαλλοφωνίας 2016, γνωριμίας της τεχνογνωσίας της γαλλικής πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας μέσα από συναντήσεις με επαγγελματίες του πολιτισμού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Αβινιόν.

Η Χρυσοβαλάντου αφηγείται την εμπειρία της μέσα από λέξεις και εικόνες… | VIDÉO

«Μπορεί το ταξίδι μου στη Γαλλία να έχει ήδη τελειώσει αλλά το μυαλό μου είναι ακόμα εκεί. Τον περασμένο Ιούλιο, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος μου έδωσε την ευκαιρία να ταξιδέψω στη Γαλλία και πιο συγκεκριμένα στην πόλη της Αβινιόν κατά τη διάρκεια του διάσημου φεστιβάλ.

Θα ήθελα λοιπόν να σας αφηγηθώ με λίγες λέξεις την διαμονή μου στην Αβινιόν (8 ημέρες) και στο Παρίσι (2 ημέρες). Τα CÉMÉA, ένα δίκτυο συλλόγων για την προώθηση της λαϊκής εκπαίδευσης, διοργάνωσε το πρόγραμμα αυτό με σκοπό να φέρει όλους εμάς πιο κοντά στον γαλλικό πολιτισμό και να μας δώσει την ευκαιρία να συναντήσουμε νέους από διαφορετικές χώρες με τους οποίους δουλέψαμε σαν ομάδα. Ισχυρές φιλίες δημιουργήθηκαν και ανακαλύψαμε νέους πολιτισμούς χάρις το μείγμα πολιτισμών που αποτελεί άλλωστε βασικό χαρακτηριστικό του προγράμματος CultureLab.

Το πρόγραμμά μας ήταν πλήρες. Συζητήσαμε με σκηνοθέτες και παρακολουθήσαμε τις δημιουργίες τους και τα θεατρικά έργα. Συμμετείχαμε επίσης σε μερικές εργασίες για την προετοιμασία των προγραμματισμένων παραστάσεων. Κάθε μέρα, όταν είχαμε ελεύθερο χρόνο, περπατούσαμε στους δρόμους της Αβινιόν! Ήταν πραγματικά γραφικοί! Το φεστιβάλ της Αβινιόν αποτελεί σήμερα μία από τις σημαντικότερες διεθνείς διοργανώσεις στο χώρο των σύγχρονων παραστατικών τεχνών. Η Αβινιόν είναι επίσης ένα πνεύμα: η πόλη είναι ένα ανοικτό φόρουμ, οι φεστιβαλιστές μιλάνε για τις παραστάσεις και μοιράζονται τις εμπειρίες τους ως θεατές.  

Ήταν μία αξέχαστη ευκαιρία για μένα για να εμπλουτίσω το λεξιλόγιό μου στα γαλλικά, να συναντήσω νέους που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα με μένα και να αναπτύξω όμορφες φιλίες. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καθηγητή γαλλικών μου στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιο Θράκης, κύριο Στέφανο Γραβάνη, και βεβαίως το Γαλλικό Ινστιτούτο που μου χάρισαν αυτή την μοναδική εμπειρία».

Χρυσοβαλάντου Μπεχλιβάνου