Νικητές Γαλλοφωνίας 2016

CLAΠρογράμματα εντατικής εκμάθησης γαλλικών στο CLA της Besançon

3-16 Ιουλίου 2016 | PHOTOS

Η Γεωργία Δημοπούλου και ο Κωνσταντίνος Βαγγής, μαθητές της Α’ & Β’ Λυκείου του ΓΕΛ Κατερίνης και νικητές του Μεγάλου Βραβείου της Γαλλοφωνίας 2016 κέρδισαν ένα ταξίδι στη Γαλλία στο πλαίσιο προγράμματος εντατικής εκμάθησης γαλλικών διάρκειας δύο εβδομάδων, στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας της Besançon (CLA). Μία προσφορά του CLA και της Υπηρεσίας Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης / Τμήμα εκπαιδευτικής συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος στο πλαίσιο του εθνικού διαγωνισμού της Γαλλοφωνίας 2016.

Συγχαρητήρια στην Γεωργία και στον Κωνσταντίνο και στην καθηγήτριά τους, κυρία Παρασκευή Κεραμιδιώτου, για την ποιότητα και την πρωτοτυπία της εργασίας τους!

Στο πρόγραμμα των δύο αυτών εβδομάδων: μαθήματα και εργαστήρια γαλλικών, πολιτιστικές ανταλλαγές και ανακάλυψη της περιοχής Franche-Comté. Οι μαθητές έγραψαν τις εντυπώσεις τους…

Το ταξίδι μας στη Γαλλία ήταν γεμάτο από εμπειρίες και στιγμές που θα μείνουν αξέχαστες. Η υποδοχή κατά την άφιξή μας στην Besançonήταν πολύ θερμή. Μέναμε σε ένα μεγάλο σπίτι με 4 ακόμη άτομα. Είναι αλήθεια ότι ήμασταν λίγο φοβισμένοι στην αρχή, αλλά σύντομα νιώσαμε μέλη της οικογένειας χάρις τον κο Alain, την κα Inna και την Myriam. Φτάνοντας στο CLA εντυπωσιαστήκαμε ανακαλύπτοντας ένα πολυεθνικό κέντρο, γεμάτο ανθρώπους απ’όλο τον κόσμο. Κάθε πρωί τα μαθήματα ξεκινούσαν στις 8.30 και ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα. Συμμετείχαμε επίσης σε διαφορετικά εργαστήρια γύρο από την γαλλική γλώσσα και οι καθηγητές μας άνοιξαν την όρεξη για μάθηση. Απολαύσαμε τις συζητήσεις μας την οικογένεια Bardinet πάνω σε πολλά και διάφορα θέματα και είναι πραγματικά απίστευτο πόσο, μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες, βελτιώθηκε το επίπεδο των γαλλικών μου. Επίσης, αν και η Besançonείναι μία μικρή πόλη υπάρχουν όμως πολλά πράγματα να ανακαλύψει κανείς. Επισκεφθήκαμε την Citadelle, ένα φανταστικό μέρος, το Μουσείου του Χρόνου, διάφορα χωριά της περιοχής Franche-Comté και γευτήκαμε την γαλλική κουζίνα και τα τυριά που είναι πραγματικά εξαιρετικά. Οι λέξεις δεν είναι αρκετές για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, την καθηγήτριά μας, κυρία Παρασκευή Κεραμιδιώτου με την βοήθεια της οποίας κερδίσαμε το Μεγάλο βραβείο και την οικογένεια Bardinet. Το ταξίδι μας στην Γαλλία ήταν κάτι παραπάνω από φανταστικό!

Γεωργία Δημοπούλου


Το ταξίδι μας στην Γαλλία ήταν εκπληκτικό. Κατά τη διάρκεια των δύο αυτών εβδομάδων, επισκεφτήκαμε την πόλη της Besançon, συμμετείχαμε σε πολιτιστικές και γλωσσικές δραστηριότητες. Περάσαμε αξέχαστες στιγμές με την οικογένεια υποδοχής. Όλοι ήταν εξαιρετικά ευγενικοί και πρόθυμοι να μας βοηθήσουν εάν το είχαμε ανάγκη. Κρατάμε τις καλύτερες αναμνήσεις από τις ημέρες που περάσαμε με την οικογένεια Bardinetκαι από το περιβάλλον του CLA. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ζήσαμε όλες αυτές τις μοναδικές εμπειρίες. Αλλά όλα αυτά δεν θα είχαν γίνει πραγματικότητα χωρίς την αποφασιστικότητα, την δύναμη και την αγάπη της καθηγήτριάς μας, κυρίας Βούλας Κεραμιδιώτου. Την ευχαριστούμε γιατί μας έδωσε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε το όνειρό μας.

 Κωνσταντίνος Βαγγής